logo

Taiteilijat: Veikko Hirvimäki

Veikko Hirvimäki (s. 1941)

Aika nostaa esiin taiteilijan

Kuvanveistäjä Veikko Hirvimäki syntyi Petäjävedellä, Hirvimäen talon vanhimpana poikana. Maanviljelys olisi ollut itsestään selvä uravalinta maalaistalon esikoispojalle, mutta Hirvimäki kiinnostui jo varhain taiteesta.

Hirvimäen paikoin rajumuotoisessa taiteessa on primitivistisiä ja naivistisia piirteitä. Hänen teoksissaan erottuu myös Hirvimäen taiteen erityinen suhde tilaan: hän käsittää tilan merkityksen hyvin laajalaisesti. Suljettujen tilojen sijaan hän ajattelee taiteessaan koko planeetan muodostamaa jatkuvaa, horisontaalista tilaa, josta ei ole poispääsyä. Tämän tilakäsityksensä vuoksi hän käyttää mielellään planeetan pyöreydestä muistuttavia kuperia pintoja.

Hirvimäki on aina kritisoinut perinteistä taiteen ja taiteilijan rooliutumisajattelua, jossa maalari pysyy aina maalarina ja kuvanveistäjä kuvanveistäjänä. Hänestä taiteilijan ei pidä lukkiutua tiettyihin malleihin tai ”temppuihin.” Vuodesta 1980 saakka hän on omistautunut veistosten tekemiselle, vaikkei ole pitänytkään paluuta maalauksen pariin mahdottomana ajatuksena. ”Väkisin en rupea tekemään veistoksia,” jos se ei tunnu enää oikealta, hän totesi Keskisuomalaisen haastattelussa marraskuussa 1985.

Hänen ehkä tunnetuin teoksensa on Kuningasajatus, Mika Waltarin muistomerkki Helsingissä. Valmistuessaan vuonna 1985 se sai aikaan suuren kohun ja käynnisti vilkkaan keskustelun esittävyyden ja ei-esittävyyden suhteesta taiteessa. Hirvimäki vastasi kritiikkiin kysymällä: ”miltä näyttää aika?”

Hirvimäki on käynyt taideopintoja niin Jyväskylän kansalaisopistossa kuin työväenopistossakin. Silti hän uskoo, että taiteen tekeminen ja taiteilijaksi tuleminen riippuu lopulta pitkälti yksilön omasta innosta, lahjakkuudesta ja luomisvoimasta. ”Taiteilijaksi ei valmistuta koulusta, vaan sisäisen palon voimasta.” Hirvimäki on palkittu muun muassa kuvataiteen valtionpalkinnolla 1987 ja Kalevala-Seuran myöntämällä Akseli Gallen-Kalelan tunnustuspalkinnolla 2012. Hän asuu tällä hetkellä Sveitsissä kuvanveistäjä Françoise Jaquet’n kanssa.

Ville Rautiainen

Lähteet

  • Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin -näyttelyn verkkosivut. http://ehtiihanpariisiin.keskisuomentaide.fi/taiteilija/veikko-hirvimaki/. (11.10.2019)
  • Kulmala, Teppo: Hirvimäen kuningasajatus paljastetaan tänään. Keskisuomalainen 7.11.1985.
  • Komppa, Jukka: Veikko Hirvimäki täräytti kovilla: ”suomalaiset eivät ole koskaan arvostaneet taidetta.” Keskisuomalainen 13.2.1992.
  • Share