logo

Taiteilijat: Urpu Ilasmaa

Urpu Ilasmaa (s. 1933)

Puhtaasti koloristi

”… jos sä sekotat mustaa väriin niin avot! Sä oot kauheen syvällinen”

– Urpu Ilasmaa, 1996

Tammisaaressa lapsuutensa viettänyt Urpu Ilasmaa koki jo varhaisessa vaiheessa kuvallisen ilmaisun itselleen tärkeäksi. Ilasmaa on ehdoton koloristi ja rakkaus puhtaisiin väreihin syttyi varhaisessa vaiheessa taiteilijan uralla. Hänen abstrakteissa teoksissaan pääosassa on väri ja vain väri. Puhuessaan taiteestaan Ilasmaa onkin huomauttanut, ettei ole ”mikään marraskuulainen”. Tällä hän viittaa siihen, että toisin kuin muut tunnetut suomalaiset koloristit, hän ei halunnut tummentaa värejään, vaan maalaa kirkkailla ja heleillä väreillä.

Rakkaus väreihin ei rajoitu vain taiteeseen. Vuodesta 1966 Ilasmaa on tehnyt myös värisuunnitelmia teollisuudelle. Hän on esimerkiksi ollut valitsemassa värejä tehdassalien koneisiin, muun muassa Valmetin paperikonetehtaalle.

Ilasmaa osallistui maamme eturivin taiteilijoiden opettamille maalauskursseille Korpilahdella ja Putkilahdella, ja osallistui kuvataidekilpailuihin. Suomen Taideakatemiassa Ilasmaa aloitti taideopinnot vuonna 1957. Opettajina Taideakatemiassa Ilasmaalla oli esimerkiksi Erkki Koponen (1899–1996), Tapani Raittila (1921–2018), Tuulikki Pietilä (1917–2009) ja Sam Vanni (1908–1992), joka tuli Ilasmaalle läheisimmäksi.

Vuonna 1975 Ilasmaa muutti Jyväskylään. Jyväskylä oli perheen kotikaupunki 12 vuotta. Ilasmaa toimi myös kolmena vuotena Jyväskylän kesän johtajana. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä.

Essi Rönkkö

Lähteet

  • Share