logo

Taiteilijat: Tuula Ollikainen

Tuula Ollikainen (s. 1954)

Värin ja materiaalin runoutta

Tuula Ollikainen aloitti öljymaalarina, mutta Jyväskylän grafiikanpajalla hän kiinnostui ensin grafiikan tekemisestä ja myöhemmin paperin valmistamisesta. Taidegrafiikan lisäksi Ollikaista kiehtoo paperi materiaalina ja käsityönä tapahtuva paperinvalmistus. Hän on sanonut, että puolet hänen taiteestaan on paperin tekoa ja puolet grafiikan tekoa tai maalaamista. Paperin mahdollisuudet ovat saaneet Ollikaisen tekemään muitakin kokeiluja, joiden myötä on syntynyt muun muassa suuria paperivalaisimia.

Ollikaisen taiteen keskeisiä piirteitä ovat hillitty dekoratiivisuus, tunteellisuus ja pelkistyneisyys. Omatekoisen paperin myötä Ollikainen on ottanut etäisyyttä varhaisvuosiensa kirkkaista väreistä. Tätä nykyä värit muokkautuvat paperin vaatimuksiin hillittyinä sävyinä. Teosten aiheet lähtevät usein Ollikaisen omasta elämästä. Teoksissa ei riitä pelkkä sommittelu, väri tai materiaalin esille tuominen, vaan teoksilla pitää pystyä sanomaan jotain. Ollikainen kirjoitti nuorena runoja, ja runot ja runollisuus ovat edelleen osa hänen taidettaan. Maalaukset ovat symbolistista, tunteen ohjaamaa kuvarunoa, jossa kuvataan emotionaalisesti naisen elämää ja tuntemuksia.

Tuula Ollikainen on toteuttanut Keski-Suomen Keskussairaalan lastenosaston ja Nisulan päiväkodin seinämaalaukset Jyväskylässä. Tämän lisäksi hän on suunnitellut ja toteuttanut exlibriksiä, kuvittanut kirjoja ja osallistunut lukuisiin näyttelyihin. Ollikainen on toiminut Jyväskylän taiteilijaseuran puheenjohtajana ja kulttuurilautakunnan jäsenenä.

Tuula Ollikainen on kotoisin Ylä-Savosta, Sonkajärven pitäjän Saviharjun kylästä. Hänen itsensä mukaan lapsuuden asuinympäristön pitkät välimatkat ja perheen tiukat taloudelliset resurssit ja niiden vastapainona suuri henkinen vapaus, metsä ja muu ympäröivä luonto antoivat mielikuvitukselle mahdollisuuden kehittyä. Ollikainen opiskeli taideteollisessa korkeakoulussa. Opintojen jälkeen Ollikainen muutti ensin Laukaaseen ja myöhemmin Jyväskylään. Hän on toiminut myös kuvaamataidon opettajana sekä ollut aktiivisesti taiteilijoiden yhdistystoiminnassa.

Jaana Oikari ja Ville Rautiainen

Lähteet

 • Artografia http://www3.jkl.fi/kulttuuri/artografia/sydantaiteilijat.htm (22.10.2019)
 • Castrén, Hannu: 2000+: keskisuomalaista kuvataidetta vuosituhannen vaihteessa.
  Alvar Aalto-seura, Jyväskylä 2001.
 • Jyväskylän taiteilijaseura 2010.
  Kopijyvä OY, Jyväskylä 2010.
 • Komppa, Jukka: ”Kuvataiteilijoiden talo on suuri mahdollisuus.” Jarmo Kurki ja Tuula Ollikainen yhdessä Siriuksessa.
  Keskisuomalainen 1.6.1994.
 • Torkkola, Kirsi: Kymmenen.
 • Ars Lab-esite, 2001.
 • Tuula Ollikaisen haastattelu 18.5.1995 Alvar Aalto museo.
 • Share