logo

Taiteilijat: Tuomo Blomqvist

Tuomo Blomqvist (s. 1955)

Tuomo Blomqvist, taidemaalari ja kuvanveistäjä asuu Palokan Alvajärven rannalla lapsuuden kodissaan. Kotipiha ympäristöineen ja kotikylä ovat tärkeitä tutkimuskohteita historiaa harrastavalle Blomqvistille. Paikallishistoria on toiminut myös teosten lähtökohtana. Palokan yhtenäiskoulun pihalle 2014 valmistunut tilateos muistuttaa Palokan kuudesta kantatilasta 1500-luvulta. Teos koostuu kuudesta muistikivestä, joiden pintaan on kiinnitetty erilaisia muistumia ajasta, jolloin suomalaiset saivat vielä elantonsa maataloudesta.

Keskeisiä teemoja Blomqvistin taiteessa ovat aika, ajan kuluminen, rappeutuminen, häviö, uudelleen syntyminen sekä arvokkuus ja arvottomuus. Blomqvist nostaa taiteessaan esille kuluneiden, hylättyjen tai maatuneiden esineiden kauneuden. Taiteilijana hän asettuu kulttuurin ja luonnon rajakohtaan tutkien ihmisen tai luonnon muovaamia rakenteita ja niiden rappeutumista.

Teoksen Kaukana kavala maailma (1994) kuusen oksista ja niiden muodosta tulee mieleen korkealle kuusen latvaan rakennettu oravanpesä, jonne lapsena voisi käpertyä turvaan. Teoksen nimi on lähtöisin Aleksis Kiven kirjoittamasta runosta Sydämeni laulu, joka ilmestyi romaanissa Seitsemän veljestä. Kirjassa runo on Seunalan Annan eli Eeron vaimon pienelle lapselleen laulama laulu. Runo päättyy sanoihin Kaukana kavala maailma.

Blomqvist maalaa, veistää ja tekee ympäristö- ja tilateoksia sekä installaatioita. Taiteen yksi keskeinen merkitys on konkreettinen käsillä tekeminen. Työstäessään teosta omin käsin moni asia hioutuu mielessä valmiiksi. Teoksen materiaali vaikuttaa teoksen sisältöön, mutta joskus teoksen ulkonäkö huijaa. Blomqvist on tehnyt monta eri versiota teoksesta Prinsessa. Näyttelyssä esillä on Prinsessa II vuodelta 1990. Teos on valmistettu teräsverkosta, joka näyttää kuitenkin pehmeältä ja hauraalta. Todellisuudessa teräs on kuitenkin erittäin raskas materiaali ja kestävä. Blomqvistin mukaan teoksen vois vaikka pudottaa katolta eikä se mene miksikään.

Tuomo Blomqvist valmistui Kankaanpään taidekoulusta 1981. Hän on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon 1992. Oman taiteen tekemisen lisäksi arki koostuu kuvataiteen opettajan tuntiopettajan työstä sekä erilaisten kurssien ohjaamisesta.

Jaana Oikari

Lähteet

  • Alvar Aalto museo: Tuomo Blomqvistin haastattelu 17.10.1995
  • Heikkilä, Hannu: Tuomo Blomqvist. Idea, tila ja paikka taideteoksen lähtökohtina. Matkalla maan keskipisteeseen –näyttelyn 2015 verkkosivu. http://matkalla.keskisuomentaide.fi/project/taiteilijan-elamaa-tuomo-blomqvist/ (7.10.2019)
  • Keskisuomalainen: Tuomo Blomqvistille kuvataiteen valtionpalkinto. Keskisuomalainen 2.12.1992
  • Simpanen, Marjo-Riitta: Vertauskuvia ajasta. TAIDE 2/1993.
  • Share