logo

Taiteilijat: Tarja Teräsvuori

Tarja Teräsvuori (s. 1947)

Olennaista etsimässä

Tarja Teräsvuori tunnetaan osaavana, monipuolisena ja pitkän uran luoneena taidegraafikkona, mutta uransa aikana hän on käyttänyt monipuolisesti erilaisia tekniikoita ja materiaaleja kuten esimerkiksi maalausta, keramiikkaa ja kollaaseja. Taiteilijan ideat ja valinnat syntyvät alitajunnan siivittäminä, useimmiten sarjallisesti työskennellen. Teräsvuori työstää pitkään samaa teemaa, kuten vaikkapa 1980-luvun lumpputyöt, niitä seuranneet Egypti aiheet tai ikoneiden tutkiminen. Aiheina ovat usein naiseuden, naisellisuuden, ihmisyyden ja inhimillisyyden herättämät mietteet.

Tarja Teräsvuoren teos Olen (1996) kuuluu yhteen hänen parhaiten tunnetuista teossarjoistaan Olennainen, joiden teemana hän käytti renessanssitaiteilija Quentin Massysin 1500-luvulla maalattua teosta Ruma Herttuatar (The Ugly Duchess), jota Teräsvuori kutsui Tunisian kuningattareksi. Muotokuvassa Teräsvuorta kiinnosti erityisesti kuningattaren androgyyniys ja maskuliinisuus, hänen yhtäaikainen kauneutensa ja rumuutensa. Hän käytti teoksissa pohjamateriaalina isoäitinsä vanhoja lakanoita, joihin liimasi kopioituja kuvia kuningattaresta sekä maalasi kankaisiin erilaisia tunnetiloja vapain ekspressiivisin siveltimin vedoin. Kierrättäessään sukunsa vanhoja liinavaatteita, Teräsvuori piti tärkeänä nimenomaan sitä, että hänen isoäitinsä oli tehnyt ja käyttänyt samoja lakanoita.

Tarja Teräsvuori on elänyt nuoruutensa Helsingissä Ullanlinnan ja Kaivopuiston maisemissa. Hän on opiskellut Taideteollisessa oppilaitoksessa Pentti Kaskipuron ohjauksessa 1965–1969. Tarja Teräsvuori on toiminut Valtion kuvataidetoimikunta 1990-luvulla sekä Suomen Taidegraafikot ry:n hallitus 1980–1990 luvuilla. Hän toimi 1988–1998 Keski-Suomen läänin grafiikan ohjaavana läänintaiteilijana. Läänintaiteilijana Teräsvuori hyödynsi erityisesti monipuolisesti kansainvälisiä kontaktejaan Jyväskylän grafiikkakeskuksen toiminnan ulottamiseksi Suomen rajojen yli.

Lähteet

  • Share