Raimo Reinikainen (s.1939)
Keski-Suomeen, vaan ei keskisuomalaiseksi
Taiteellisen ilmaisun autonomisuuden ja lokeroimattomuuden puolesta puhuva Raimo Reinikainen yhdistelee teoksissaan tekniikoita, aiheita ja taidemuotoja sekä -teoksia. Reinikaisen taide on irrottelevaa, mutta myös kantaaottavaa ja yhteiskunnallisesti kriittistä.
Suomalainen luonto on Reinikaiselle keskeinen aihe. Erilaisten puuaiheiden kautta näkyy linkki hänen arvostamaansa suomalais-ugrilaisuuteen. Perinteinen maisemamaalari Reinikainen ei kuitenkaan ole. Hänen työnsä ovat syventymistä luonnon sisimpään, tiiviitä havaintoja valon, veden ja ilman vaikutelmista.
Ympäristöaiheet ja -teemat tulivat mukaan Reinikaisen taiteeseen jo 1970 luvulta lähtien. Hänen teoksissaan ja ajattelussaan pohditaan usein ihmisen, taiteen ja luonnon suhdetta. Maalauksessa Improvisaatio IV, Toinen sarja (1987) esiintyy kuusen muotoja sekä hahmo, joka muistuttaa yhtä aikaa sekä ihmistä, että kuusta. ”Taiteessa ihmisyys rekonstruoituu,” Reinikainen kirjoittaa.
Raimo Reinikainen on kotoisin Helsingistä. Suomen Taideakatemian koulusta Reinikainen valmistui vuonna 1966. Hän muutti 1980 luvun alussa Multialle Väätäiskylän lakkautetulle kansakoululle Keski-Suomeen. Taiteellisen työn rinnalla Reinikainen on toiminut myös kuvataidekriitikkona. Reinikainen sai 1992 valtiolta 15 vuoden apurahan, ja hänelle myönnettiin 2004 valtion taiteilijaeläke.