logo

Taiteilijat: Osmo Valtonen

Osmo Valtonen (1929–2002)

Tiede, taide ja liike

Osmo Valtonen oli ensimmäisiä suomalaisia taiteilijoita, jotka innostuivat kineettisestä taiteesta. Teoksissaan hän yhdisti tieteen ja taiteen sekä teknologian ja luovuuden, unohtamatta sanatonta huumoria. Tunnetuksi hän tuli hiekkapiirtureistaan ja laservaloteoksista.

Valtonen oli perustamassa vuonna 1972 Dimensio-ryhmää, jonka jäseniä kiinnosti teknologian inhimillistäminen taiteen avulla. Ryhmän ensimmäisessä näyttelyssä Tampereella 1972 oli mukana 14 taiteilijaa, jotka olivat säveltäjiä, elokuvantekijöitä, insinöörejä, tekniikan tutkijoita ja kuvataiteilijoita. Dimensio-ryhmän näyttely oli esillä Jyväskylässä 1973.

Koneet tekevät nykyään melkein mitä vain, mutta Osmo Valtonen halusi rakentaa turhia koneita, jotka eivät valmista hyödyllistä tavaraa, vaan huvittavat ja hämmästyttävät, tuottavat unelmia ja muistoja tai uusia ajatuksia. Ensimmäinen kone piirsi paperille, mutta Valtonen kyllästyi paperin vaihtamiseen ja kynistä huolehtimiseen. Näin hän keksi hiekkapiirtimet, joita voi käyttää sekä ulkona että sisällä. Paperin korvasi hiekka ja kynän tilalle tuli pyörä, kuula tai pieni kauha. Erilaisia hiekkapiirtimiä oli 1980-luvun lopussa jo parikymmentä. Vaihtelemalla hihnojen ja varsien pituuksia sekä moottorien kierroslukemia hän sai koneet tekemään haluamaansa kuviota. Hiekkapiirtureista yksi, Ellipsografi, on hankittu Jyväskylän kaupungin kokoelmaan vuonna 1983. Ellipsografi osaa tehdä kaikki ellipsin eli soikion muodot.

Ellipsografin viivaa voi avata kuin narukerää ja löytää siitä uusia merkityksiä. Se vie katsojan pitkälle matkalle ympäri maapallon ja ihmiseen itseensä, kuten Leena Rantanen on todennut. Voiko aikaa piirtää? Onko aika hiekkaa, joka valuu tiimalasissa? Ellipsografilla on aikaa. Se piirtää hitaasti, koko ajan kuviota muuntaen. Yleensä Valtosen hiekkapiirtureissa kestää 48 tuntia ennen kuin se on piirtänyt kaiken kertaalleen.

Valtonen opiskeli Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa 1940– ja 1950-luvuilla sekä Taideteollisessa ammattikoulussa 1955–1958 piirustusta, grafiikkaa ja maalausta. Hän luopui 1960-luvun lopussa näyteikkunoiden somistajan ja messurakentajan tehtävistään ja siirtyi kokopäiväisesti tekemään kuvataidetta.

Seija Heinänen

Lähteet

  • Kantokorpi, Otso 2012. http://alastonkriitikko.blogspot.com/2012/09/julkaistua-334-turhan-koneen.html Viittaus 18.9.2019.
  • Lavonen, Kuutti [1988]. Se pyörii sittenkin. Teoksessa Osmo Valtonen. Vuodet 1968–1988. Toim. Osmo Valtonen, Kirsi Väkiparta. Verbi Oy, Helsinki.
  • Rantanen, Leena [1988]. Platon kosmoksessa. Teoksessa Osmo Valtonen. Vuodet 1968–1988. Toim. Osmo Valtonen, Kirsi Väkiparta. Verbi Oy, Helsinki.
  • Share