logo

Taiteilijat: Marjatta Nuoreva

Marjatta Nuoreva (s. 1944)

Mezzotintan mestari

Marjatta Nuorevalla oli tärkeä osuus Jyväskylän Grafiikan pajan perustamisessa sekä sen toiminnan kehittämisessä hänen toimiessaan Keski-Suomen läänintaiteilijana 1982–1986. Läänitaiteilijakokeilusta 1974 lähteneen läänintaiteilijajärjestelmän yksi lähtökohta oli taiteilijoille sopivien työpaikkojen luominen ja alun alkaen työn pääsisällöksi määriteltiin ohjaustoiminta. Läänintaiteilijana Nuoreva hoiti yhtäältä virkamiehen tehtäviään edistäen taidegrafiikan asioita kaupungin taidetoimikunnassa ja vaikuttaen taiteen ammattijärjestöissä, toisaalta hän hyödynsi monipuolisesti kontaktejaan saaden mahdollisimman hyviä ja päteviä ohjaajia pajan kurssitoimintaan. Läänintaiteilijan toimeen oli alun perin sisällytetty jaksoja myös omalle taiteelliselle työskentelylle, mutta luovan työn osuus poistettiin läänintaiteilijajärjestelmän vakituistamisen yhteydessä vuonna 1984. Nuorevan mukaan työ läänintaiteilijana oli mielenkiintoista, mutta aikaa omalle luovalle työlle ei oikein ollut.

Marjatta Nuoreva on käyttänyt teoksissaan melko harvinaista ja työlästä mezzotintaa, jota hän on myös kehittänyt menetelmänä. Tekniikassa metallilaatta ensin karhennetaan kokonaan, jolloin väri jää karheaan pintaan. Valkoiset pinnat saadaan sitten silottamalla laattaa halutuista kohdista. Nuoreva teki yksinkertaisen havainnon, jolla uudisti tekniikkaa. Hän jätti jo alkuun vaaleiksi haluamansa kohdat karhentamatta. Tummiksi haluamansa kohdat hän rajasi kuivaneulalla, jonka viivan sisällä kuljetti karhenninta. Näin Nuorevan mezzotinto töissä valkoinen todella on puhtaan valkoista.

Varhaistöissään Nuoreva kuvasi kukkia ja aluskasvillisuutta, mutta myöhemmin aiheiksi tulivat voimakkain viivoin piirretyt kivet, kalliot ja kivivyöryt. Hänet on palkittu muun muassa 1. palkinnolla puolalais-suomalaisessa grafiikkakilpailussa 1977, valtion taidepalkinnolla 1977 ja Taide sairaalassa -ideakilpailun 1. palkinnolla 2009. Hänelle myönnettiin taiteilijaeläke 2007.

Marjatta Nuoreva on syntynyt Heinolassa, mutta vietti lapsuutensa Helsingin Lauttasaaressa, mistä juontuu taiteilijan teoksissa selvästi näkyvä rakkaus mereen. Hän opiskeli 1963–1968 Taideteollisessa oppilaitoksessa kuvaamataidon opettajaksi. Opiskelujen loppuvaiheessa Marjatta Nuoreva päätyi grafiikan pariin ja opettajanaan toimineen Pentti Kaskipuron vaikutuspiiriin. Työskenneltyään Alppilan yhteislyseon kuvaamataidon opettajana 1969–1973 lopulta omaksi alaksi valikoitui taidegrafiikka vuodesta 1974.

Essi Rönkkö

Lähteet

Marjatta Nuoreva https://fi.wikipedia.org/wiki/Marjatta_Nuoreva (11.11.2019)

Turun Sanomat: Marjatta Nuoreva palasi meren äärelle. https://www.ts.fi/kulttuuri/1073984908/Marjatta+Nuoreva+palasi+meren+aarelle Turun Sanomat 12.8.2004 (11.11.2019)

  • Share