logo

Taiteilijat: Lumo valokuvataiteen triennaalin taiteilijat

Lumo valokuvataiteen triennaalin taiteilijat

Kansainvälistä valokuvaa keskisuomalaiseen taidekokoelmaan

Lumo valokuvataiteen triennaaleihin pyrittiin saamaan kansainvälisesti tunnettuja ja maineikkaita valokuvataiteilijoita, jotka eivät ole aikaisemmin vierailleet Suomessa tai Jyväskylässä. Näyttelyt kartuttivat myös Jyväskylän kaupungin taidekokoelmien kansainvälisyyttä, sillä joka näyttelystä vuosina 1989–1995 hankittiin kokoelmiin teoksia.

Jan van der Hornin (1951) kromogeenisiä  värivedoksia kehuttiin ’sciencefictionmaisiksi’. Taiteilijalle ei riittänyt realistinen valokuva, vaan hän halusi luoda valokuvan oman mielikuvituksensa pohjalta. Esimerkiksi Snowdrops (1989) teosta hän on tehostanut kuvan taakse asetetulla valolla, joka saa kuvan hehkumaan entistä syvemmin. Näyttelystä hankittiin Jyväskylän kaupungin taidekokoelmiin myös Graham Budgettin (1954) teos Angelus Novus sarjasta Berlin by Night (1987). Teossarjassa valokuvataiteilija pohtii oikean maailman ja lavastetun maailman rajoja valokuvastudiossa yhdistämiensä kuvien avulla.

Lumo 1992 tärkein taiteilija oli guruksikin kutsuttu amerikkalainen valokuvaaja John Baldessar. Näyttelyyn osallistui suomalaisena valokuvaajana jo tuolloin kansainvälistä mainettakin saavuttanut ja nykyisin elokuvaohjaajana tunnettu Johanna Vuoksenmaa. Saksalainen Klaus Elle käsitteli installaatioiksi kootuissa valokuvateoksissaan maansa historian kipeitäkin kysymyksiä. Mielenkiintoista on, että hänet nähtiin myös näyttelyn ehdottomana humoristina. Jyväskylän kaupungin taidekokoelmiin ei hankittu teoksia näyttelystä, mutta heti seuraavan vuoden alussa kartutettiin kokoelmaa Klaus Ellen Transport Wesen valokuvasarjalla. Transport Wesen sarjasta on näyttelyssä esillä kaksi valokuvaa: Valokuva 1 ja Valokuva 2.

Vuoden 1995 Lumo teeman mukaan valokuvaajat  kommentoivat valokuvan keinoin historiaa ja nykyhetkeä. Puolalainen Wojchiech Prazmowski (1949) lähestyi teoksessaan Sotakoneet (1994) menneisyyttä hyvin konkreettisesti kootessaan rautalangan ja pellavanarun avulla vanhoista roskalaatikoista löytämistään valokuvista erilaisia leikkikalun omaisia rakennelmia. Hänen teoksissaan heräsi henkiin 1930 luku ja 1940 luvun sota-aika. Italiasta alkuaan kotoisin oleva Salvatore Puglia (1953) on vedostanut teoksensa Eroksen kyyneleet (1994) lasilevyille. Teokset on tarkoitus ripustaa seinälle siten, että levyt heijastavat seinälle teoksen oleellisen osan muodostamia varjokuvia. Myös hän on käyttänyt teostensa materiaalina vanhoja valokuvia.

Janina Haapakangas ja Jaana Oikari

preloading

Eroksen kyyneleet

Salvatore Puglia
1994

preloading

Snowdrops

Jan van der Horn
1989

preloading

Sotakoneet

Wojciech Prazmowski
1994

Lähteet

LUMO näyttelyihin liittyvät julkaisut:

  • Partanen, Raija (toim.): Lumo ’89. Valokuvan rajat. Alvar Aalto museo 1989
  • Partanen, Raija (toim.): Lumo ’92. Kuva tilassa – tila kuvassa. Alvar Aalto museo 1992
  • Partanen, Raija (toim.): Lumo ’95. Muisti – Ajatus – Toive. 3. kansainvälinen valokuvataiteen triennaali. Alvar Aalto museo 1995
  • Share