logo

Taiteilijat: Kuutti Lavonen

Kuutti Lavonen (s. 1960)

Poikkeama sarjakuvaan

Suomen pidetyimpiin taidegraafikoihin kuuluvan Kuutti Lavosen tuotantoon kuuluu taidegrafiikan lisäksi piirustuksia, temperamaalauksia ja pastellitöitä sekä uransa varhaisvuosina myös valokuvia. Lavonen tunnetaan myös Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon 2006–2009 yhdessä Osmo Rauhalan kanssa tekemistään sisätilojen maalauksista. 1980-luvulta lähtien hän on kirjoittanut myös taidekritiikkejä sanomalehtiin, artikkeleita taidejulkaisuihin sekä runoja.

Lavonen kiinnostui opiskeluaikanaan 1980-luvulla pop-taiteesta ja alkoi tehdä serigrafioita Andy Warhol suurimpana ihanteenaan. Jyväskylän kaupungin taidekokoelmaan kuuluu vuodelta 1983 teos Hands up cool cat…!. Kirkkaat värit, sarjakuvamaisuus ja esittävä ilmaisu olivat tyypillistä pop-taidetta, jolle populaarikulttuuri, mainokset ja elokuvat tasoittivat tietä. Sarjakuvalle ominainen tekstin ja kuvan yhdistäminen sekä mustien ääriviivojen rajaamat tasaiset väripinnat tuovat mieleen yhdysvaltalaisen Roy Lichtensteinin 1960-luvun pop-taiteen kuvakielen.

Lavonen on kertonut, että vuoden 1984 Venetsian biennaalin teema Taide peilaa itseään teki häneen suuren vaikutuksen. Hän löysi ratkaisun siihen, miten voi yhdistää teoksissaan nykytaiteen ja eurooppalaisen kulttuuriperinnön. Häntä kiehtoi erityisesti Ranska ja Italia sekä renessanssiajan ja barokin taide, antiikin mytologiat sekä humanismin ihanteet. Katseen kääntäminen vanhoihin mestareihin merkitsi paluuta tunteiden alkulähteille. Jyväskylän kaupungin kokoelmassa on kymmenkunta grafiikan vedosta ja pastellipiirrosta Lavosen myöhäisemmästä tuotannosta sekä kaksi valokuvaa vuodelta 1981.

Lavonen opiskeli graafista suunnittelua Urbinossa Italiassa 1978–1979 ja jatkoi opintojaan Suomen Taideakatemian koulussa 1980–1984. Taidegrafiikan professorina hän toimi Kuvataideakatemiassa vuosina 1999–2003.

Seija Heinänen

Lähteet

  • Kuutti Lavonen. Aamun hauraat kädet. Toim. Salon taidemuseo. Salon taidemuseon julkaisuja 14. Salon taidemuseo veturitalli, 2008.
  • Lokka, Leena (toim.) 2014. Kuutti Lavonen. Piirretyt vuodet. Jyväskylän taidemuseon julkiasuja 4. Kuutti Lavonen ja Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä.
  • Valjakka, Timo 2014. SuperPop! Suomalaista ja kansainvälistä pop-taidetta ennen ja nyt. Serlachius-museoiden julkaisuja 13. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Mänttä.
  • Share