Kimmo Schroderus (s. 1970)
Tekninen osaaminen osana teoksen sisältöä
Persoonallisena nuorukaisena Kimmo Schroderus ei löytänyt kaupoista mieleisiään vaatteita, joten hän päätti ommella niitä itse. Näin muotoon ommeltu nahka tuli mukaan myös taideteosten materiaaliksi 1995, jolloin valmistui teos Four women with the attitude. Naisen alastonta vartaloa erilaisissa asennoissa kuvaavan teoksen valo ja varjo on saatu aikaan eriväristä nahkaa kerroksittain ommellen. Samalla tekniikalla tehtyjä teoksia syntyi useampia vuosien 1995–1998 aikana, joiden sarjaan kuuluu myös nyt esillä oleva teos Lumilautailijan muotokuva (1996). Teokset lähenivät tuolloin pinnalla ollutta identiteettipolitiikkaa: sosiaalisen ja sukupuolisen seksuaalisuuden määrittelyä sekä viettelyn, hallinnan ja alistamisen teemoja.
Kimmo Schroderuksen teoksissa korostuu kiinnostus materiaaleihin ja muotoihin, sekä käsityöläismäinen suhtautuminen työskentelyyn kuvanveistäjänä. Käytettävissä oleva materiaali täytyy oppia tuntemaan mahdollisimman hyvin, jolloin sen työstäminen tuntuu luontevalta ja materiaali muokkaantuu taiteilijan ajattelemaan muotoon. Materiaalin ja tekniikan opettelu vie aikaa, mutta se on palkitsevaa, sillä teoksen muotokielestä näkee, onko tekeminen ollut sujuvaa, jolloin tekniikan osaaminen tulee osaksi teoksen sisältöä.
Jyväskyläläisille on tullut tutuksi Ylistönrinteen alueelle sijoitettu, vuonna 2006 valmistunut veistos Hyöky. Veistos on tehty ruostumattomasta teräksestä ja se on kooltaan yli viisi metriä korkea ja kuusi metriä leveä. Teoksen perusajatuksiin kuuluu, että kokonsa ja kirkkautensa vuoksi teos näkyy vastarannalle saakka, mutta pinnan yksityiskohtien runsauden ansiosta se tarjoaa loputtomasti silmäniloa ja aina lisää löydettävää myös lähelle saavuttaessa.
Kimmo Schroderus on syntynyt Jyväskylässä. Nykyään hän asuu ja työskentelee Salossa. Schroderus on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Helsingin kuvataideakatemian kuvanveiston linjalta. Kuvanveistoa hän on opiskellut myös Tukholman taidekorkeakoulussa vuosina 1995–1996. Hän on voittanut Ars Fennica -palkinnon 2004.
Timo Panu
Lähteet
- Marjaana Toiminen: Tärkeintä on, että se näyttää makeelta. Aamulehti 08.10.1995.
- Puranen, Elina: Julkiset taideteokset Jyväskylässä. Kimmo Schroderus: Hyöky. http://www3.jkl.fi/taidemuseo/veistokset/veistokset/069.html (17.10.2019)
- Oikari, Jaana: Matkalla maan keskipisteeseen, Taiteilijn elämää. Kimmo Schroderus ja Noora Schroderus. http://matkalla.keskisuomentaide.fi/project/taiteilijan-elamaa-kimmo-schroderus-ja-noora-schroderus/ (15.10.2019)