logo

Taiteilijat: Juho Karjalainen

Juho Karjalainen (s. 1947)

Parhaiten kuvaan sitä, minkä tunnen

Karjalaisella on ollut monipuolinen vaikutus suomalaiseen taidegrafiikkaan, niin innovaattorina ja tiennäyttäjänä kuin opettajanakin. Karjalainen itse korostaa taiteessa kokemuksellisuutta ja tulkinnanvaraisuutta: hänen töissään ei hänen mukaansa ole enempää kuin se, mitä katsoja näkee, ja jokainen katsoja näkee kuvissa eri asioita. Tästä huolimatta hän pyrkii myös kuvan autonomisuuteen. Karjalainen ei pelkää taiteen tekemisessään virheitä. Hän epäonnistuu onnistuakseen ja valitsee ja hylkää puhuakseen: ”taiteilijan täytyy uskaltaa astua pimeyteen vaistoonsa luottaen.”

Omintakeisella tekniikallaan hän tuo teoksiin samaa keveyttä ja runollisuutta kuin itämaisessa muste- ja vesivärimaalauksessa. Teoksista välittyvä keveys on mielenkiintoisessa ristiriidassa niihin vaadittavan monivaiheisen, raskaan tekemisprosessin kanssa. Ihmisruumis on toistuva aihe ja teema Karjalaisen taiteessa. Se vei hänet myös murrokseen kohti abstraktimpia pilvi- ja usvateemoja.

Näyttelyssä esillä oleva teos Ukkossade (1986) kuvastaa pilviä, ja siinä esiintyy aiheen kautta sama kontrasti: pilvet koostuvat vesipisaroista, mutta keveydestään huolimatta ne muodostavat tuulia, sadetta ja ukkosta, joka vaikuttaa maanpäälliseen maailmaan. Pilviaiheissa myös valon merkitys taiteessa tulee uudella tavalla esiin: valo pyrkii kaiken takaa esiin luodakseen ja muotouttaakseen usvaisen massan, luoden sille sisäisen merkityksen ja järjestyksen.

Kuvataiteilija ja graafikko Juho Karjalainen valmistui vuonna 1974 Suomen Taideakatemian koulusta (nyk. Kuvataideakatemia). Valmistumisen jälkeen Karjalainen suoritti Grafiikan painotekniikan jatko-opintoja Birgit Skiöld-Printshopissa Lontoossa. Karjalainen on saanut lukuisia taidealan palkintoja ja toiminut monissa luottamustehtävissä. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2010. Karjalainen oli Keski-Suomen läänintaiteilija vuosina 1978–80, päävastuualueena grafiikan pajan perustaminen Jyväskylään. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityisissä ja yhteisissä näyttelyissä ja niitä on mukana lukuisissa kokoelmissa, niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Ville Rautiainen

Lähteet

  • Karjalainen, Juho, Lammassaari, Taina, Lavonen, Kuutti, Leskinen, Esa & Kavander, Kurt: Juho Karjalainen. Hämeenlinnan Taidemuseon julkaisuja 1/1997.
  • http://www.juhokarjalainen.fi/ (Viitattu 11.10.2019)
  • Share