logo

Taiteilijat: Juha Ojansivu

Juha Ojansivu (1948–2013)

Yllättävä näkökulma

Valkeakoskella syntyneen ja Vantaalle asettuneen kuvanveistäjä Juha Ojansivun elämä sivuaa Keski-Suomea. Hänen ollessa viisivuotias perhe muutti Jämsän Kaipolan Tiirinniemeen, sillä perheen isä toimi Kaipolan tehtaan kuljetuspäällikkönä. Jo koulussa kiinnitettiin huomiota Ojansivun taiteelliseen lahjakkuuteen, jonka hän oli teatteria harrastavalta äidiltään. Opettajiensa innostama hän pyrki taideakatemiaan ja opiskeli kuvanveisto-osastolla 1971–1975. Myöhemmin hän toimi taideteollisessa korkeakoulussa plastisen sommittelun opettajana 1978–1986.

Pop-taide oli 1970-luvulla ajankohtaista, ja sellaiseksi Ojansivun töitä alettiin leimata, vaikka hänen näkökulmansa taiteeseen oli toinen. Hän haki aiheensa tavallisista arkipäivän esineistä, esimerkiksi teepussit, tulitikkulaatikot, säilykepurkit, saippuat, pyykkipojat, rautanaulat tai mitkä tahansa kaikille tutut asiat toimivat hänelle teoksen lähtökohtana. Ojansivun ammattitaidolla tehtyihin, huolellisesti ja loppuun asti viimeisteltyihin teoksiin liittyi uusi, yllättävä ja virkistävä näkökulma, kuten toisiaan suutelevat tulitikut. Teos Suudelma (1983) kohoaa korkeuksiinsa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Jyväskylän kaupungin taidekokoelmien Juha Ojansivun teos Kello 17.07 (1975) viittaa kello viiden teehen. Teokseen on muovailtu kolme valtavan suurta teepussia rinnakkain. Teos on hankittu Keski-Suomen läänin 1975 aluetaidenäyttelystä Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston kokoelmaan, joka on osa Jyväskylän kaupungin taidekokoelmia.

Lähteet

  • Share