logo

Taiteilijat: Jarmo Kurki

Jarmo Kurki (1960–2018)

Musta ja harmaan 200 sävyä

1970-luvun jälkeen taidemaailman yksi isoja muutoksia oli itseoppineiden taiteilijoiden saapuminen taidekentälle. Yksi näistä itseoppineista oli vuoden 1990 nuori taiteilija Jarmo Kurki, ensimmäinen Vuoden nuori taiteilija Helsingin ulkopuolelta.

Kuten monelle taiteilijalle, Jyväskylän Grafiikan pajalla oli tärkeä rooli Kurjelle. Pajalla Kurki suuntautui etsaukseen ja isompikokoisten töiden kautta myöhemmin hiilen ja paperin pariin. Hänen pääasialliseksi tekniikakseen muodostui kuitenkin mustaliitu, jossa musta pysyy mustana, mutta harmaan sävyjä muodostuu lukemattomia. Omien sanojensa mukaan hän kykenee erottamaan kaikki ne 200 erilaista harmaan sävyä, jotka ihminen ylipäätään voi erottaa. Mustaliituun siirtymistä Kurki piti seurauksena etsauksesta.

Kurki on tullut tunnetuksi tummasävyisistä mustaliituteoksistaan. Niille ominaista on vahva liike ja rytmi, joka antaa kuvalle voimaa. Kurjen teoksille tyypillistä on myös harmaan hienovaraisten nyanssien esiin tuominen ja väripigmenttien tarkkaan harkittu niukka käyttö. Pääasiassa Kurjen teoksissaan käyttämät värit ovat luonnonpigmenttejä kuten okraa ja ultramariinia. Kurjen teoksissa näkyy spontaanius ja vapaamuotoisuus, jonka juuret ovat amerikkalaisen abstraktin taiteen perinteessä. Kurki on kertonut saaneensa vaikutteita Rembrandin, Sean Scullyn ja Barnett Newmanin teoksista.

1980 luvulla Kurki oli Jyväskylässä kansalaisopiston kursseilla mallina, jossa hän pääsi tutustumaan paikallisiin taiteilijoihin. Vuonna 1996 haastattelussa Kurki korostikin tekijöiden yhteisön ja muiden taiteilijoiden kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä. Vuonna 1986 Kurki piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Jyväskylän taiteilijaseuran galleriassa. Jarmo Kurki valittiin vuonna 1990 yhdessä Juha Saitajoen (s.1962), Maria Ruotsalan (s.1959) ja Eija-Liisa Ahtilan (s.1959) kanssa vuoden nuoreksi taiteilijaksi.

Essi Rönkkö

Lähteet

  • Jarmo Kurjen haastattelu 2014. Tampereen taidemuseo. https://www.youtube.com/watch?v=fFNFTPdc8FI (11.11.2019)
  • Jarmo Kurjen haastattelu 1996, Jyväskylän taidemuseon arkisto.
  • Castrén, Hannu 2001. 2000+: keskisuomalaista taidetta vuosituhannen vaihteessa. Alvar Aalto-seura: Jyväskylä.
  • Castrén, Hannu 1992. Keskellä: keskisuomalaisen kuvataiteen 1980-luku. Atena yhdessä Alvar Aalto seuran kanssa: Jyväskylä.
  • Castrén, Hannu; Tuominen, Maila-Katriina 1994. julkaisussa Kurki, Jarmo; Partanen, Raija (toim.) Jarmo Kurki – Works-näyttelyjulkaisu. Alvar Aalto-museo, Joensuun taidemuseo, Kajaanin taidemuseo
  • Share