logo

Taiteilijat: Jan Saudek

Jan Saudek (s. 1935)

Romanttista rappiota

Jan Saudek syntyi Prahassa, mutta hän joutui toisen maailmansodan aikaan kaksoisveljensä Karelin ja tsekkiläisen äitinsä kanssa Auschwitz-Birkenaun keskitysleirille, jossa veljekset onnistuivat pakenemaan natsitohtori Josef Mengelen kaksosille tekemiä julmia ihmiskokeita. Keskitysleirillä Jan Saudek pakeni omaan seksiä, naisia ja rakkautta täynnä olevaan ajatusmaailmaansa. Veljekset ja heidän Theresienstadt-keskitysleirillä ollut juutalainen isänsä selvisivät lopulta sodasta ja palasivat Prahaan aloittamaan uudelleen elämäänsä. Perheen muut jäsenet joutuivat holokaustin uhreiksi.

Saudek lopetti koulun 15-vuotiaana ja aloitti työskentelemisen valokuvaajan apulaisena välttääkseen työt hiilikaivoksella. Hän kokeili valokuvausta satunnaisilla otoksilla, mutta sai ammattimaisen työskentelyn mahdollistavan kameransa vuonna 1959 vaimoltaan Marielta. Tutustuttuaan Edward Steichenin kokoamaan The Family of Man valokuvanäyttelystä julkaistuun kirjaan, hän löysi päämäärän työskentelylleen. Nuoruuden uhossa hän ajatteli helposti kuvaavansa saman tasoisia valokuvia kuin Museum of Modern Art:ssa esillä olleet kuvat. Onneksi kukaan ei lannistanut hänen uskoaan itseensä.

Valokuvateoksissaan Jan Saudek hylkää 1980-luvun mainosten luoman kauneuskäsityksen esitellen ihmistä ja elämää lempeällä ironialla ja huumorilla. Samalla hän leikkii kuvissaan lihallisuudella, seksuaalisuudella ja ihmisen haavoittuvuudella. Hänen käsinväritettyjen valokuviensa tunnusmerkkejä ovat rosoiset taustaseinät, unenomainen tunnelma ja alastomuus.

Valokuvanäyttelyitä Saudek on pitänyt jo 1960-luvun alusta lähtien ja kansainvälistä mainetta taidevalokuvaajana hän alkoi saada 1970-luvulla. Teosten erotiikan ja poliittisen korruption teemoista johtuen kommunistisessa Tšekkoslovakiassa työskentely oli milloin hankalampaa ja milloin mahdotonta. Vielä 1980-luvun lopulla poliisi takavarikoi jotain hänen negatiivejaan, jotka tosin myöhemmin palautettiin hänelle takaisin. Viranomaiset antoivat Saudekille virallisesti luvan toimia ammattitaiteilijana 1984, jonka jälkeen hän saattoi keskittyä taidevalokuvaukseen. Saudekista on tullut Tšekin kansainvälisesti menestynein valokuvaaja ja hänellä on ollut vuosien saatossa yli 400 yksityisnäyttelyä ympäri maailmaa ja hänen teoksiaan on arvostetuimmissa nykytaiteen museoissa.

Essi Rönkkö

Lähteet

  • Share