Harald Karsten (1948–2016)
Yhteiskuntakriittisyyttä ilon kautta
Harald Karstenin taiteen tärkeimpiä ominaisuuksia on yhteiskuntakriittisyys, jossa vakava aihe yhdistyy lempeään satiiriin, visuaaliseen leikkiin ja hauskuuteen. Taiteella on moraalinen velvollisuus luoda uskoa parempaan elämään, mutta sillä on myös kriittinen yhteys todellisuuteen. Aiheet teoksiin Karsten sai elävästä elämästä. Taide oli hänelle elämäntapa ja inspiraatio saattoi syntyä aamukahvia juodessa ja lehteä lukiessa tai ostoksilla käydessä. Usein teoksen taustalla oli taiteilijan mieleen pyörimään jäänyt sana tai lause ja hän kirjoitti ideoita ylös voidakseen palata niihin myöhemmin. Idean syntyessä alkoi myös teoksen materiaali hahmottua.
Karsten hyödynsi teoksissaan tuulen ja sähkömoottorin avulla aikaansaatavaa liikettä ja hänelle ominaiseen tapaan teosten kierrätys- ja luonnonmateriaalit olivat kekseliäitä ja monipuolisia. Karsten on tullut tunnetuksi myös julkisista veistoksistaan kuten esimerkiksi jyväskyläläisille tutuksi tulleet Oikeus- ja poliisitalon edustalla oleva yhdeksänmetrinen tuulimobile Maan ja taivaan välillä (2000) ja Rantatien varrella Mattilanniemessä seisova teräsveistos Kakofoni (2002).
Harald Karsten syntyi Duisburgissa, Ruhrin teollisuusalueella Saksassa. Tehtaat savuavine piippuineen ja äänimaailmoineen kuuluivat lapsuuden maisemaan. Piirtämisestä pitävä Harald haaveili taiteilijan urasta, mikä ei ollut kuitenkaan isän mieleen. Kompromissina Harald kouluttautui kirjanpainoalalle käsinlatojaksi. Jyväskylään Karsten muutti vuonna 1972 ja myöhemmin töitä löytyi kirjapainosta Saarijärveltä. Saarijärven Lanneveden hiljaisuus toimi vastakohtana lapsuuden maisemille. Vastakohtaisuudet sopivat mainiosti taiteilijalle, joka eräänlaisena ulkopuolisena tarkkailijana osasi kääntää kokemuksensa positiiviseksi valppaudeksi ja iskeviksi johtopäätöksiksi. Hän aloitti Saarijärvellä veistosten tekemisen ja haki lisäoppia kuvanveistokursseilta. Näyttelyihin Karsten osallistui vuodesta 1987 alkaen.
Saarijärven Taiteilijaseuran lisäksi Karsten oli Jyväskylän Taiteilijaseuran ja Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsen. Hän kuului myös vuonna 1972 perustettuun Dimensio-taiteilijaryhmään. Dimensio-yhdistyksen tarkoituksena on edistää taiteen, tieteen ja tekniikan yhteistyötä, tukea taiteen menetelmien edistämistä sekä toimia kokeilevan taiteen harrastamisen ja ymmärtämisen lisäämiseksi.
Timo Panu
Lähteet
- Castren, Hannu 2001. 2000+, Keskisuomalaista kuvataidetta vuosituhannen vaihteessa. Jyväskylä. Alvar Aalto seura.
- Helsingin Sanomat: Pehmeän huoneen taiteilijat koolla. Helsingin Sanomat 8.10.2002.
Jyväskylän taiteilijaseura 2010. 65 v juhlakirja. - Keskisuomalainen: Pelle peloton ei usko markkinavoimiin. Harald Karstenilla kritiikki pehmenee huumorilla. Keskisuomalainen 18.5.2003.
- Jyväskylän kaupungin julkiset veistokset. Harald Karsten. http://www3.jkl.fi/taidemuseo/veistokset/teokset.html (18.10.2019)