logo

Taiteilijat: Fotogenesiksen taiteilijat

Valokuvaamalla voi tehdä taidetta

Alun perin 1980 perustettuun Fotogenesis-ryhmään kuului seitsemän jäsentä: Lasse Anttonen, Pekka Helin, Mikko Hietaharju, Ilkka Keskinen, Martti Kapanen, Matti Salmi sekä Toivo Salonen. Heistä Lasse Anttonen jättäytyi pois ryhmän toiminnasta jo 1983 muutettuaan Mänttään paikallislehden toimittajaksi. Toivo Salonen oli ryhmän filosofijäsen. Lähes kaikki ryhmän jäsenet olivat tutustuneet toisiinsa Jyväskylän yliopiston kautta, opiskelujen, opettamisen, ja yliopiston kameraseuran kautta. Jäsenet olivat valokuvaajina pääsääntöisesti itseoppineita. Ryhmän jäsenten valokuvat olivat hyvin erilaisia, sillä jokaisella oli oma erikoisaiheensa ja tapansa ilmentää itseään.

Valokuvaaja Pekka Helin (s. 1952) on toiminut vuodesta 1982 lähtien Keski-Suomen museossa valokuvaajana. Helinin läpimurtoprojekti oli Keski-Suomen museossa pidettyyn näyttelyyn pohjautuva valokuvateos Corneville 1986. Helinin erikoisalaa ovat edelleen maisemien rujommat puolet: hän kertoo kuvaavansa mielellään muun muassa Jyväskylän ”postikorttimaisemien” takaa löytyviä näkymiä, kuten takapihoja. Näyttelyssä ovat esillä Helinin teokset Riku ja Kauko.

Mikko Hietaharju (s. 1950) työskenteli 1980 luvulla Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.  Toimiessaan Keski-Suomen läänintaiteilijana 1989–1997 Mikko Hietaharju otti tavoitteekseen valokuvauksen arvostuksen kohottamisen muiden taiteenlajien joukkoon.  Myöhemmin hän on toiminut Tampereen yliopiston vs. lehtorina 1998–1998 ja vuodesta 1999 hän on työskennellyt Jyväskylän aikuiskoulutuskeskuksen kouluttajana. Lisäksi Hietaharju on toiminut valokuva- ja musiikkikriitikkona. Näyttelyssä ovat esillä Hietaharjun teokset Omakuva 1, Omakuva 2 ja Omakuva 3.

Martti Kapanen/Kapa (s.1949) on Suolahdessa syntynyt, Jyväskylässä asuva valokuvataiteilija. Hän oli fotogenesis ryhmästä ainoa, jolla oli muodollinen valokuvaajan koulutus ja hän toimi valokuvaajana Alvar Aalto-museossa. Kapa on asemoinut itsensä taiteen kenttään ironisella lauseellaan “Valokuva ei ole taidetta, mutta valokuvaamalla voi tehdä taidetta”. Taiteilijaurallaan Kapa on saanut lukuisia stipendejä, apurahoja ja palkintoja. Vuonna 1984 hänelle myönnettiin Valokuvataiteen valtionpalkinto ja vuonna 2012 taiteilijaeläke. Näyttelyssä on esillä Kapan teos Venus peilin edessä.

Ilkka Keskinen (s. 1952) toimi vesiliikunnan lehtorina liikuntatieteellisessä tiedekunnassa 1982–2019 ja  hän onkin tullut tunnetuksi erityisesti uimiseen liittyvistä kuvistaan, joita hän on toteuttanut veden alla.   Keskinen on tunnettu myös lukuisten liikunta-alan kirjojen kuvittajana. Ilkka Keskinen on pitänyt useita valokuvanäyttelyjä kotimaassa ja ulkomailla. Näyttelyssä on esillä Keskisen teos Matkailuperävaunu, Farmville .

Matti Salmi (s.1941) otti ensimmäisen valokuvansa 1957. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopistosta liikunnanopettajaksi 1968 sekä opiskellut tiedotusoppia Tampereen yliopistossa radio–tv -linjalla vuosina 1975–1977.  Jyväskylän yliopiston valokuvaajana hän toimi 1967–1990. Salmen kuvia on julkaistu lukuisissa sanoma- ja aikakauslehdissä ympäri Suomea, ja lisäksi hänen asiakkainaan ovat toimineet monet yritykset sekä mainos- ja viestintätoimistot. Matti Salmi jatkaa edelleen 1970 luvun lopulta alkanutta aktiivista näyttelytoimintaansa keskittyen viime vuosina pääasiassa retrospektiivisten näyttelyiden kokoamiseen. Näyttelyssä on esillä Salmen teos Valokuva 37.

<h4 style=”margin-top:30px;”>Jaana Oikari</h4>

 

preloading

Kauko

Pekka Helin
1986

preloading

Omakuva no 1

Mikko Hietaharju
1981

preloading

Omakuva no 2

Mikko Hietaharju
1981

preloading

Omakuva no 3

Mikko Hietaharju
1981

preloading

Riku

Pekka Helin
1986

preloading

Venus peilin edessä

Martti Kapanen, Kapa
1988

preloading

Valokuva no 37

Matti Salmi
1986

 

 

Lähteet

  • Share