logo

Taiteilijat: Anna-Liisa Hakkarainen

Anna-Liisa Hakkarainen (s. 1946)

Elämä täynnä värejä

Nykyisin Jyväskylässä asuva taidemaalari Anna-Liisa Hakkarainen on kotoisin Nivalasta. Hakkarainen on itseoppinut taiteilija, jonka innostus kuvantekoon heräsi, kun kuvataiteilija Veikko Hirvimäki – jonka veistos Torikuningas (1989) koristaa Jyväskylän toria – pyysi hänet vetämälleen taidekurssille 1980-luvun alussa. Hakkarainen on koulutukseltaan luokanopettaja ja hän toimi Kinnulassa opettajana vuosina 1968–1994, ennen ryhtymistään kokopäivätoimiseksi taiteilijaksi.

Hakkaraisen maalauksissa toistuvana miljöönä on hämärä, arvoituksellinen ja sadunomainen luontomaisema, johon kätkeytyy lukuisia keskenään limittyviä ja lomittuvia kerroksia. Kuvissa ihmiset, taianomaiset olennot ja eläimet elävät tasapainossa luonnon kanssa maailmassa, jossa vallitsevina voimina ovat ystävyys, rakkaus, toisten huomioiminen ja luonnon kunnioittaminen. Naivistiselle taiteelle tyypillisiä keskeisiä teemoja hänen töissään ovat myös naiseuden ja lapsuuden kunnioittaminen. Arkisesta aiheesta saa innoituksensa mytologisia aineksia henkivä kuva.

Aina arkiset pienet asiat eivät kuitenkaan saa Hakkaraista tarttumaan siveltimeen, vaan siihen voi antaa sysäyksen myös järkyttävä uutinen. Näyttelyssä esillä oleva maalaus Estonia Mayday kertoo syyskuussa 1994 tapahtuneesta katastrofista, autolautta Estonian uppoamisesta Itämerellä Utön edustalla. Hakkaraisen maalauksessa kuvataan onnettomuutta shokeeraavien uutiskuvien sijaan pehmeällä, surumielisen lapsenomaisella otteella. Painopiste on henkisessä myötäelämisessä ja onnettomuuden uhrien sekä heidän omaistensa kunnioittamisessa, mikä eroaa suuresti uutiskuvissa olleista surun ja ahdingon lähikuvista. Maalauksen voi tulkita kannanotoksi sensaatiohakuista mediaa vastaan ja sen puolesta, että sureville omaisille annettaisiin rauhaa ja tilaa surra.

Hakkarainen on Kuvittajat ry:n, Suomen Taidemaalariliitto ry:n ja Jyväskylän taiteilijaseura ry:n jäsen. Hän on saanut useita palkintoja, ja hän on tehnyt yksityisiä ja yhteisiä näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla sekä julkisia taideteoksia. Lisäksi hän on tehnyt lukuisia kirjankuvituksia ja hänen töitään on käytetty lukuisten sosiaalijärjestöjen tunnuskuvina.

Ville Rautiainen ja Essi Rönkkö

Lähteet

  • Hakkarainen, Anna-Liisa: Portti maalauksiin. Minerva kustannus OY. Gummerus, Jyväskylä 2006 (2001).
  • Itkonen, Satu: Sydän siveltimellä – suomalaista naivismia. Taidepiste ky. Vammalan kirjapaino OY, Vammala 1998.
  • Share