logo

Taiteilijat: Alvar Gullichsen

Alvar Gullichsen (s. 1961)

Värikästä ilakointia

Suomalaiseen taiteeseen ilmestyi ironia, parodia ja sarkasmi postmodernismiin liittyvänä piirteenä 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Se toi tervetullutta kevennystä arvokkuutta vaalineeseen taidekäsitykseen. Erityisesti nuoret taiteilijat omaksuivat kyseenalaistavan kriittisen, mutta samalla ei-vakavan suhtautumisen tyylilajikseen.

Ironinen ilmaus yhdistää kaksi vastakohtaa. Se sanoo toista ja tarkoittaa toista, mutta se viittaa molempien mahdollisuuksien olemassaoloon eikä sulje kumpaakaan pois. Tällainen epäsuora, ”käänteinen kuvaaminen” liittyi luontevasti nykytaiteen uusesittävään, filosofoivaan ja käsitteelliseen luonteeseen. Tarkoitus oli etäännyttää, leikkiä käänteisillä merkityksillä ja testata osaavatko katsojat lukea epäsuoraa koodikieltä.

Taiteentekijät eivät säästelleet myöskään omaa kenttäänsä: taiteen sisäänrakennettu itseisarvo joutui ironisen suurennuslasin alle – enimmäkseen hyväntahtoisen, mutta silloin tällöin rajun käsitteellisen pilailun kohteeksi. Alvar Gullichsen tunnetaan sarjakuvien innoittamista pop-taideteoksistaan ja kuvitteellisesta Bonk-Business -yrityksestään (1988–2000). Hänen kehittämänsä tuotemerkki Raba Hiff ja tuotteita valmistava Bonk Business Inc. lienee 1980- ja 1990-lukujen hiotuinta ”leikkiä” taiteella, esineellisyydellä ja kaupallisuudella. Mikään ei ole miltä näyttää: on kyse taiteen ja bisneksen, toden ja fiktion rajankäynnistä.

Alvar Gullichsen on kuvataiteilija, muusikko ja promoottori, joka opiskeli Vapaassa taidekoulussa 1981–1982 ja Kuvataideakatemiassa maalausta ja kuvanveistoa 1984–1989.

Seija Heinänen

Lähteet

  • Alvar Gullichsen -kotisivu: http://www.alvargullichsen.org/WEB/HOME.html
  • Kivirinta, Marja-Terttu; Rossi, Leena-Maija 1991. Koko hajanainen kuva. Suomalaisen taiteen 80-luku. WSOY, Porvoo.
  • Weckström, Magnus (toim.) 1998. Alvar Gullichsen. Otava, Keuruu.
  • Share